Poisid vehklema! 2. klass tutvus kellaviietee etiketiga

17. novembril õppis 2. klass Toompeal Toom-Kooli 11 õppehoones tundma kellaviietee etiketti. Lisaks sellele oli üritusel heategevuslik eesmärk. Nimelt on plaan taastada Toomkoolis vehklemine, mis oli poiste õppekavas kuni 1939. aastani. Idee on leidnud kandepinda ka varasematel aastatel ja laiemalt.

Tänaseks oleme teinud ühiselt midagi väga suurt ja ajaloolist. Kogu summa vehklemisvarustuse ostmiseks on meil koos – 5500 eurot. Samuti võimaldavad panused luua vehklemisfondi, millest saame ehk toetada ka mõne lapse osalust, kellel see muidu võimalik ei oleks. Tahaksime anda igale 2. klassi poisile võimaluse kogeda vehklemisega kaasnevat ajaloolist väljaõpet ja kultuurset härrasmehe kasvatust.

Relv (aga selleks on ajaloolistel põhjustel ka igasugune sportlik vehklemisvahend) on sümbol ja vaba inimese tunnus. Vabadus aga ei ole mitte ainult õigus, vaid eelkõige kohustus ning vältimatu vastutus.
Reservohvitser Einar Lillo kirjutab ilusasti, et relv ei saa ega tohi olla kurjuse ja kättemaksu vahendiks, vaid peab teenima kõrgemaid ideaale. Kooselu relvaga muudab inimese elu koheselt, ta vastutab, tal lasub kohustus teiste ees ja loomulikult ka iseenda ning nende ees, kes on talle lähedased. Relv ja selle omamine muudab elu. Miski ei ole enam endine. Tajutakse vastutust ja kohustust. Jõud ja agressiivsus jääb tagaplaanile, relvaga ei kaasne kõikvõimsuse või võitmatuse tunnet. Relv on ka inimese üldise distsipliini vahendiks, mille eesmärgiks on selle kandjat kaitsta lisaks välisele vaenlasele ka sisemise kurjuse ja lodevuse eest.
Muuhulgas tuleb vehklemise oskus koheselt kasuks haridusteel – ülikoolis, kuhu Tallinna Toomkooli poisid ikka on suundunud, ja alma materiga seotud korporatsioonides on paukimine tänapäeval igapäevaelu tavaline osa.
Eeltoodud põhjustel soovime, et Toompea ilusas ajaloolises saalis saaksid kõik Toomkooli poisid tunnetada kultuursel viisil varakult seda vastutust. Samuti härrasmehelikku kamraadlust, mida annab omavahel viisakas ning aupaklik võitlemisharjutuste tegemine.

Vähem oluline ei ole ka see, et Toompeal vanal eestlaste linnuse pinnal viimaks aastal 2022 hakatakse vehklemist õpetama eesti poistele nende oma ilusas eesti keeles.

Selle on võimaldanud toetajad (toetuste laekumise ajalises järjekorras):
Tallinna Toomkool; Egle Viilma; Urmas Kaldoja; Mai-Liis Mäeväli; Mari Loit; Kristin Oidsalu; Tähti Siinmaa; Airi ja Tõnu Põder; Mari-Liis ja Andrus Kuus perekonnaga; perekond Põder-Korjagin; Betti Reest; Dr. Ivo Kolts OÜ Biodesign; perekond Brilis; Katrin Prükk, Toomas Marrak perekonnaga; Herman Nurga perekonnaga; Lennart Rikken perekonnaga; Ard Hernits perekonnaga; Lukas Renzel perekonnaga; Elly Simons perekonnaga; Tormi Nõmm perekonnaga; Karl Vehm perekonnaga; Naomi Kaptein perekonnaga; Eneli Torstenberg perekonnaga; Priit Pikkor perekonnaga, Taavi Gröön perekonnaga, Liis Sein Perekonnaga, Aleksander Schaer perekonnaga, Regina Herodes perekonnaga, Anita Hollo perekonnaga, Monika Mölder perekonnaga, Kristel Meos.

Tänuga kõigile kaasmõtlejatele ning toetajatele ja uute ühiste ettevõtmisteni

Mari-Liis Põder-Korjagin